מהי רשלנות רפואית?

אמנם רשלנות רפואית היא מושג שנשמע לעיתים קרובות בישראל, אך כדי להבין האם באמת חווינו רשלנות רפואית חשוב להבין את משמעות הביטוי בצורה מדויקת. פירוש הביטוי רשלנות רפואית הוא מתן שירותים רפואיים תוך סטייה מרמת זהירות סבירה, שגרמה נזק כזה או אחר למטופל. למה הכוונה? מצב ובו משה מקבל מרופא המשפחה שלו תרופה שלא מתאימה לטיפול הנדרש – בעוד כל רופא אחר לא היה נותן את אותה תרופה, ובפועל נוצר למשה נזק (כמובן שברפקטיקה הדברים לא פשוטים, אך בשביל תחילת התהליך זו דוגמא שעוזרת לסדר את הראש).

מה צריך בשביל להוכיח רשלנות?

אז רשלנות רפואית היא סוג מסוים של רשלנות. ובאופן כללי – כאשר ניתן להוכיח כי הנתבע נקט בהתנהגות רשלנית, במובן הזה רשלנות היא מושג משפטי המהווה רמה של אשמה – השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא עד כמה הנתבע סטה מהתנהגות סבירה? 

האם יש צורך להוכיח כוונה?

כאשר עוסקים ברשלנות חשוב להדגיש שכוונת הנתבע אינה נלקחת בחשבון – משמע בפועל ניתן לקבל פיצוי עקב התרשלות הנתבע ללא צורך להוכיח שהייתה לו כוונה לפגוע. חשוב לציין שבתחום הרפואה הבחנה זו חשובה ביותר. זאת מכיוון שככלל לרופא אין כוונה לפגוע (ואף ההפך הוא הנכון – לרופא יש כוונה לעזור ולסייע).

אז מדוע אם הרופא רק ניסה לסייע הוא עשוי להיות מוכר כאשם?

התשובה היא יחסית פשוטה. הסיבה לכך היא שיש סטנדרטים בחברה – ומי שחורג מהם, התנהגותו תיחשב בעלת אשם חברתי (ואין זה משנה אם המטרה המקורית שלו הייתה חיובית!)

 

אודות הכותב
דוניץ משרד עו"ד
עו"ד דיני תעבורה

בוגר תואר ראשון במשפטים ממכללת רמת גן, מחזור שני, בשילוב עם האוניברסיטה העברית בירושלים. מוסמך תואר שני במשפטים – התמחות בנזיקין

בוגר תואר ראשון במשפטים ממכללת רמת גן, מחזור שני, בשילוב עם האוניברסיטה העברית בירושלים. מוסמך תואר שני במשפטים – התמחות בנזיקין

קרא עוד
שאל עורך דין